• slider-696x329.jpg
  • slider-markt.jpg
  • slider-wandelen-690x329.jpg

Jan V 200a

Versieringen, kerstbomen, cadeautjes en lichtjes kleuren het straatbeeld en onze woonkamers.  Hoewel kerstmis haar wortels heeft in de christelijke wereld wordt de periode die nu aanbreekt toch heel breed gezien en ervaren als momenten van extra aandacht voor familie, vrienden en buurt, met gezellige avonden en warme  contacten. 

Voor ons, Platform Mantelzorg Limburg, een prima moment om die vele duizenden mantelzorgers en vrijwilligers eens extra te danken voor hun grote inzet het voorbije jaar. In deze kerstwens drukken we zo onze grote waardering en erkenning uit. Ze zijn immers de belangrijkste hoeksteen voor onze inclusieve zorgzame wijken en buurten. 

Nederland heeft politiek-maatschappelijk ingezet om het aantal mantelzorgers nog te laten groeien en om ze te laten participeren in nog meer taken. Dat kan niet zonder oog en oor te hebben voor de signalen en knelpunten die wijzen op het risico van overvraging en overbelasting van de mantelzorger. Vanuit die achtergrond is het Platform Mantelzorg Limburg het voorbije jaar ook voluit meegegaan in de transitie van Huis van de Zorg naar Burgerkracht Limburg. Het Platform Mantelzorg Limburg kan zich nu als de spreekwoordelijke spin in het Limburgse mantelzorgnetwerk nog beter inzetten om de zeggenschap van de mantelzorgers te bevorderen en hun betrokkenheid bij het beleid te vergroten. Een speciaal woord van dank gaat dan ook naar alle platformleden die hier hun schouders onder gezet hebben.

Maatschappelijk wordt de positie van de mantelzorger almaar relevanter. Voor overheden, onderwijsinstellingen, zorgorganisaties en bedrijven is het nog een hele uitdaging om hier goede randvoorwaarden voor te scheppen. Bij het platform Mantelzorg Limburg borrelt het van de ideeën hierover en is er een open sfeer met ruimte en respect voor nieuwe standpunten.  Allemaal ingrediënten om er samen met onze partners weer een mooi jaar van te gaan maken.

Namens het Platform Mantelzorg Limburg wens ik alle mantelzorgers en iedereen die zich inzet om hun mooie positie nog te verbeteren prettige feestdagen en een gezond 2019.

Voorzitter, Jan Valkenborgh

christmas 300x

 

 

 

Actualiteiten

Academie voor patiënten en mantelzorgers

Datum: 06 aug 2019
MUMC
Het Maastricht UMC+ beschikt sinds enige tijd over een ‘mantelzorgacademie’ en loopt daarmee voorop in Nederland. Doel van deze academie is om patiënten (en eventuele mantelzorgers) voor te bereiden op een snelle en verantwoorde terugkeer naar huis door hen te leren bepaalde eenvoudige medische... Lees verder >>

Anderhalvelijnszorg Maastricht drukt kosten en verkort wachttijden

Datum: 13 juli 2019
burgerkracht mini Een aanzienlijke daling van de zorgkosten, kortere wachttijden en meer tevreden patiënten: dat zijn de belangrijkste resultaten van een proef in Zuid-Limburg met de zogenoemde anderhalvelijnszorg.
Bij de proef werkten huisartsen en medisch specialisten in speciale centra, buiten de ziekenhuizen... Lees verder >>

Onderzoek naar euthanasie en dementie

Datum: 09 juli 2019
relief rood logo 300x
Euthanasie bij mensen met dementie is een actueel en complex onderwerp. In het maatschappelijk debat wordt er veel aandacht aan besteed. Maar helaas is dat vaak zonder de mensen met dementie er bij te betrekken. Wij doen nu onderzoek naar dit onderwerp en vragen ook expliciet aan mensen met dementie... Lees verder >>

Nieuwe ondertekenaars manifest Iedereen doet mee!

Datum: 23 juni 2019
  Vrijdag 21 juni tekenden gemeenten Sittard-Geleen, Beek en Stein het manifest Iedereen doet mee!.
Daarmee zijn zij de eerste gemeenten die zich aansluiten bij de groep koplopers uit het VNG-project Iedereen doet mee! dat ervoor wil zorgen dat alle gemeenten aan de slag gaan met het VN-Verdrag... Lees verder >>

Pijlerlezing ‘Generatiearmoede’

Datum: 03 juni 2019
logo De Pijler Bijna iedereen kent wel iemand die in armoede leeft, bijvoorbeeld als gevolg van een faillissement of door domme pech. Armoede komt echter ook regelmatig generaties lang in families voor: de zogeheten generatiearmoede. Daarover gaat de Pijlerlezing op 25 juni.

Het lijkt alsof de armoede... Lees verder >>Meer actualiteiten zijn te lezen in het Nieuwsarchief

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief van het Platform Mantelzorg Limburg

 

AANMELDEN