• slider-696x329.jpg
  • slider-markt.jpg
  • slider-wandelen-690x329.jpg

logo De Pijler

Bijna iedereen kent wel iemand die in armoede leeft, bijvoorbeeld als gevolg van een faillissement of door domme pech. Armoede komt echter ook regelmatig generaties lang in families voor: de zogeheten generatiearmoede. Daarover gaat de Pijlerlezing op 25 juni.

Het lijkt alsof de armoede letterlijk van generatie op generatie wordt overgedragen. Kinderen die in een arm gezin worden geboren, krijgen minder kansen op allerlei terreinen. Dat zorgt er weer voor dat die kinderen zich bepaalde basisvaardigheden niet eigen (kunnen) maken. Veelal ervaren zij uitsluiting op meerdere levensdomeinen tegelijk, zoals school, vrienden, wonen en gezondheid. Van kleins af aan worden zij grootgebracht in een instabiel gezin, waar structuren ontbreken en een overlevingscultuur heerst.

Pijlerlezing
Martin Pragt is ervaringsdeskundige op het gebied van generatiearmoede en heeft zich gebogen over deze problematiek. Hij is oprichter van EDASU, (Ervaringsdeskundige Armoede en Sociale Uitsluiting). Hier krijgen mensen die langdurig in armoede leven de kans om een MBO-diploma te behalen en zich te ontwikkelen tot professionele ervaringsdeskundigen. Hoe ziet hun ontwikkeling eruit? Wat betekent deze opleiding voor hen? Welke rol kunnen zij innemen binnen verschillende organisaties en wat is de meerwaarde van het inzetten van opgeleide ervaringsdeskundigen? Martin neemt ons mee in bovenstaande vragen, waarbij hij tevens zijn eigen ervaringen met ons zal delen.

Wanneer
Dinsdag, 25 juni 2019 van 19.30 tot 21.00 uur.
Waar
Bibliotheek Venlo, Begijnengang 2, Venlo.        
Goed om te weten
- Aanmelden is niet verplicht, maar wel wenselijk om een indicatie te krijgen van de opkomst. Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

- Iedereen is welkom. Aan de deelname zijn géén kosten verbonden.
- De dichtstbijzijnde parkeermogelijkheid is op 4 minuten loopafstand: Nassaustraat 63 (betaald parkeren).
- Het NS-station ligt op 5 minuten loopafstand.

Wilt u méér weten over Pijlerlezingen?
Neem dan contact op met Stephanie Schols van Burgerkracht Limburg.
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
T: (06) 58 07 30 81.

 

Actualiteiten

Academie voor patiënten en mantelzorgers

Datum: 06 aug 2019
MUMC
Het Maastricht UMC+ beschikt sinds enige tijd over een ‘mantelzorgacademie’ en loopt daarmee voorop in Nederland. Doel van deze academie is om patiënten (en eventuele mantelzorgers) voor te bereiden op een snelle en verantwoorde terugkeer naar huis door hen te leren bepaalde eenvoudige medische... Lees verder >>

Anderhalvelijnszorg Maastricht drukt kosten en verkort wachttijden

Datum: 13 juli 2019
burgerkracht mini Een aanzienlijke daling van de zorgkosten, kortere wachttijden en meer tevreden patiënten: dat zijn de belangrijkste resultaten van een proef in Zuid-Limburg met de zogenoemde anderhalvelijnszorg.
Bij de proef werkten huisartsen en medisch specialisten in speciale centra, buiten de ziekenhuizen... Lees verder >>

Onderzoek naar euthanasie en dementie

Datum: 09 juli 2019
relief rood logo 300x
Euthanasie bij mensen met dementie is een actueel en complex onderwerp. In het maatschappelijk debat wordt er veel aandacht aan besteed. Maar helaas is dat vaak zonder de mensen met dementie er bij te betrekken. Wij doen nu onderzoek naar dit onderwerp en vragen ook expliciet aan mensen met dementie... Lees verder >>

Nieuwe ondertekenaars manifest Iedereen doet mee!

Datum: 23 juni 2019
  Vrijdag 21 juni tekenden gemeenten Sittard-Geleen, Beek en Stein het manifest Iedereen doet mee!.
Daarmee zijn zij de eerste gemeenten die zich aansluiten bij de groep koplopers uit het VNG-project Iedereen doet mee! dat ervoor wil zorgen dat alle gemeenten aan de slag gaan met het VN-Verdrag... Lees verder >>

Pijlerlezing ‘Generatiearmoede’

Datum: 03 juni 2019
logo De Pijler Bijna iedereen kent wel iemand die in armoede leeft, bijvoorbeeld als gevolg van een faillissement of door domme pech. Armoede komt echter ook regelmatig generaties lang in families voor: de zogeheten generatiearmoede. Daarover gaat de Pijlerlezing op 25 juni.

Het lijkt alsof de armoede... Lees verder >>Meer actualiteiten zijn te lezen in het Nieuwsarchief

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief van het Platform Mantelzorg Limburg

 

AANMELDEN