skip to Main Content

Digitale tool helpt mantelzorgers die zorgen voor een ongeneeslijk zieke naaste

Woensdag 20 januari is de digitale tool MantelzorgBalans gelanceerd.
Mantelzorgers gaan zo op in het verzorgen van hun naaste, dat ze zichzelf vaak helemaal vergeten. Om dat te voorkomen en hen ook bij andere zaken te helpen is een website ontwikkeld speciaal voor mantelzorgers die een naaste verzorgen in de laatste fase van zijn of haar leven.

Balans
De tool helpt mantelzorgers om meer stil te staan bij zichzelf en de tijd voor zichzelf te nemen. Het helpt ook met al het regelwerk dat erbij komt kijken en met het omgaan met de eigen emotie. Het zorgt voor meer balans in het leven van de mantelzorger.

Oefeningen, informatie en herinneringen
MantelzorgBalans bestaat uit oefeningen, geeft informatie en biedt ruimte om herinneringen op te slaan. “De oefeningen helpen bij het nadenken over je eigen grenzen, het balanceren van zorgactiviteiten en de andere dingen in je leven, het bepalen van wat jij belangrijk vindt en het organiseren van het contact met de omgeving”, vertelt UMCG-onderzoeker Anne Looijmans. Verdiepende informatie is er over hoe je thuiszorg regelt en wat belangrijke zaken zijn om over na te denken of te bespreken.

Interviews met mantelzorgers en (zorg)professionals
Interviews met mantelzorgers en (zorg)professionals staan aan de basis van MantelzorgBalans. Waar lopen mantelzorger tegenaan? Wat zou hen kunnen helpen? “Mantelzorgers blijken veelal tegen dezelfde zaken aan te lopen”, zegt Looijmans. “Hun grootste zorg is: hoe balanceer je mantelzorgtaken met alle andere activiteiten in je leven? Mantelzorgers staan zelden stil bij hun eigen grenzen en behoeften: zij cijferen zichzelf vaak helemaal weg voor de zieke naaste. En hoe ga je om met je eigen emoties, mag je boos worden op je zieke naaste? En ze hebben een grote behoefte aan informatie. Welke hulp is er en waar kan ik terecht voor hulp?”

Over de (gratis) tool
De MantelzorgBalans-tool is gratis te vinden op balans.mantelzorg.nl.
Het project MantelzorgBalans is een samenwerking tussen verschillende partijen: het Universitair Medisch Centrum Groningen, MantelzorgNL, Zorgbelang Groningen, Ligare, Vilans, Universiteit Twente en de Rijksuniversiteit Groningen. Het project is mogelijk gemaakt door ZonMW. Het UMCG doet ook onderzoek naar de MantelzorgBalans tool.
Hier vind je de link naar het onderzoek. 

Back To Top