skip to Main Content

Informatie over mantelzorg in Duitsland tijdens de corona crisis

Mag je als Mantelzorger nog wel de grens over naar Duitsland om te zorgen voor je naaste? Deze vraag werd gesteld aan Burgerkracht Limburg en Platform Mantelzorg Limburg.

Het algemeen geldende principe is dat, net als in België, mantelzorgers die voor een naaste zorgen vallen onder de toegestane verplaatsingen. Je mag dus voor het verlenen van mantelzorg de grens over, zowel naar België als naar Duitsland. Om te voorkomen dat mantelzorgers bij de grens met Duitsland stranden en niet verder mogen heeft het Platform Mantelzorg Limburg in overleg met verschillende officiële instanties in Duitsland een brief opgesteld.

Als u mantelzorger bent en de grens naar België of Duitsland wilt passeren om mantelzorg te kunnen leveren, kunt u zich in de provincie Limburg melden bij het steunpunt mantelzorg in uw gemeente of bij het Platform Mantelzorg Limburg voor deze brief. Voor actuele contactgegevens van het steunpunt mantelzorg in uw gemeente kunt u terecht op de website van Platform Mantelzorg Limburg: https://www.platformmantelzorglimburg.nl/steunpunten-mantelzorg-in-limburg/

Bij controle aan de grens kan er aan u worden gevraagd naar wie u toegaat (naam en adres) en met welke reden, daar kunt u aangeven dat dit voor mantelzorg is. Naast uw identiteitsbewijs, kunt u de brief laten zien.

NB: Hoe andere provincies deze verplaatsingen van mantelzorgers aan en over de grens regelen kunt u navragen bij het Steunpunt Mantelzorg in uw woonplaats of provincie.

Back To Top