• slider-696x329.jpg
  • slider-markt.jpg
  • slider-wandelen-690x329.jpg

200 xhandleiding oudere patient

Als een patiënt de diagnose kanker krijgt staat zijn/haar wereld op zijn kop. Voor de mantelzorger is er echter in de praktijk veel minder aandacht dan gewenst. Ook de mantelzorger krijgt heel wat te verwerken: natuurlijk is hij/zij er om de patiënt te ondersteunen, dat is vanzelfsprekend. Maar het is juist die vanzelfsprekendheid die het voor de mantelzorger heel moeilijk kan maken om de zorg voor zijn/haar dierbare op een bevredigende wijze te blijven leveren.

Experience-Based Co-Design project
De afgelopen twee jaar hebben patiënten met darmkanker en borstkanker (>65 jaar) en hun mantelzorgers samen met de zorgverleners hun schouders gezet onder het verbeteren van de zorgpaden in Zuyderland MC, locatie Heerlen. Dit project werd gefinancierd door KWF kankerbestrijding.
Tijdens het project, een samenwerking van Zuyderland, Zuyd Hogeschool en het Huis voor de Zorg, werd de methodiek Experience-Based Co-Design gebruikt: positieve en negatieve ervaringen van zowel de patiënten, mantelzorgers als de zorgverleners werden verzameld om vervolgens samen met oudere patiënten met kanker, mantelzorgers en zorgverleners verbeteringen door te voeren.

Niet het optimaliseren van het zorgproces - vanuit het perspectief van de hulpverlener en de ziekenhuisorganisatie staat centraal - maar de behoeftes en prioriteiten van de oudere patiënt met kanker en zijn of haar mantelzorger staat centraal in dit project.

Toolkit en handleiding mantelzorg
Er is een toolkit gemaakt zodat andere instellingen in Nederland gebruik kunnen maken van de  ervaringen met de EBCD methodiek, klik HIER.

Mantelzorgers van oudere patiënten
Binnen dit project was er ook aandacht voor de ervaringen van de familie en naasten van de oudere patiënt met kanker in het zorgproces. Zij hebben hun ervaringen gedeeld en met name informatie gegeven over hun rol in de zorg voor hun partner/vader/moeder/broer/zus.
Deze informatie is gebundeld in een handleiding voor mantelzorgers.

Uit het project blijkt dat oudere mantelzorgers tot een extra kwetsbare groep behoren. De oudere mantelzorger heeft het vaak zwaar, omdat hij/zij soms zelf beperkingen heeft of patiënt is, of omdat de traditionele rolverdeling plotsklaps verandert. Ook (werkende) kinderen moeten vaak alle zeilen bijzetten om 2 huishoudens te runnen en daarnaast hun baan te behouden.
 
Toegeven als mantelzorger dat je zelf hulp nodig hebt komt bij veel mantelzorgers niet eens op, laat staan weten dat er wel degelijk  ondersteuningsmogelijkheden zijn. In deze handleiding geven we, mede gebaseerd op onze eigen ervaringen, tips aan zowel mantelzorgers als zorgverleners, om de mantelzorgers van (oudere) patiënten met kanker beter te ondersteunen, klik HIER.

Prijzen
Het project kon eerder al rekenen op de Mevrouw van Goethem-Hochstenbach-prijs 2015 en de tweede prijs in de landelijke OncoCare Challenge.

2018

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief van het Platform Mantelzorg Limburg

 

AANMELDEN