• slider-696x329.jpg
  • slider-markt.jpg
  • slider-wandelen-690x329.jpg

200 x mantelzorg awards

Mantelzorgers kunnen tot en met 30 november kandidaten nomineren voor de Mantelzorg Awards 2016.
De campagne "Mantelzorg? We kunnen het!" van Stichting Waardevolle Mantelzorg start met een vraag:
Wie maakt voor jou mantelzorg mogelijk?
Iedereen die voor een dierbare zorgt kan degene die mantelzorg voor hem of haar mogelijk maakt, nomineren voor de Mantelzorg Awards. Bijvoorbeeld een vriend, een fijne gemeenteambtenaar of zorgverlener. Van de meest aansprekende verhalen worden filmpjes gemaakt. De zeven winnaars mogen in januari 2017 hun prijs in ontvangst nemen tijdens een informele ontmoeting met staatssecretaris Martin van Rijn van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Waar overheidsinstanties, zorgorganisaties en werkgevers mantelzorg juist mogelijk zouden moeten maken, zijn ze met hun regels en bureaucratie een grote belemmering voor mensen die voor hun naasten willen zorgen. Dat dit overbelasting in de hand werkt, blijkt ook uit een recente peiling van Mezzo (landelijke vereniging voor mantelzorgers en zorgvrijwilligers).

Stichting Waardevolle Mantelzorg roept met de Mantelzorg Awards op tot het benutten van eigen kracht. Laten zien dat het ook anders kan, met aansprekende voorbeelden waarin mantelzorgers vertellen waardoor ze zich wel geholpen voelen.

Volgens Cora Postema, een van de drie initiatiefnemers, zijn er duizenden voorbeelden te verzinnen waarin je je geholpen kunt voelen als je druk bent met de zorg voor je vader, moeder, kind, partner, broer, zus, vriend: "Wij willen de waarde van mantelzorg laten zien. We willen laten zien wat het mensen brengt en waar ze zich door geholpen en gesteund voelen. Door wie. We willen aandacht voor inspirerende ervaringsverhalen, waarbij wordt afgeweken van het gebruikelijke om het bijzondere mogelijk te maken." 

"Durf af te wijken van het gebruikelijke, maak het bijzondere mogelijk"

"We willen de beeldvorming rond mantelzorg positief beïnvloeden door de rollen om te draaien. We willen ook professionals inspireren en motiveren om meer naar de menselijke kant te kijken. Organisaties die mantelzorgers willen helpen zijn ook op zoek naar het menselijke, wij willen ze daarbij helpen met de voorbeelden die we met de nominaties krijgen. We willen het echt samen doen!”, aldus Cora Postema.

Reacties op het initiatief
Anna de Vries (mantelzorger): “Eindelijk een ander geluid over mantelzorg!”

Jan Rotmans
(Hoogleraar Transitiekunde): ‘Ik omarm de vernieuwing die jullie o.a. met de Mantelzorg Awards in mantelzorg(ondersteuning) beogen. Jullie (Cora Postema, Annette van Stekelenburg en Marjo Brouns) zijn voor mij helden van de nieuwe zorg.’

Rick Kwekkeboom
(Lector Community Care Hogeschool van Amsterdam): ‘De kracht en kansen van mantelzorgers worden gezien. Mantelzorgers willen vaak niet ondersteund worden, het is bewezen dat dit averechts werkt en afhankelijkheid in de hand werkt. Op deze manier worden mantelzorgers erkend en gewaardeerd. Mooi!’

Marianne Smitmans (Wethouder Roermond): ‘Jullie bevlogenheid inspireert sowieso en met de Mantelzorg Awards draaien jullie het om. Het feit dat jullie gemeenten helpen (in plaats van de gemeente om hulp te vragen) is bijzonder inspirerend.

Wat zeggen de initiatiefnemers van de stichting
Annette Stekelenburg: “Ik ben geen doelgroep waar een steunpunt voor opgericht moet worden. Ik ben een krachtig mens die een zorgtaak en tegenspoed tegenkomt op haar levenspad. Dat is soms verdrietig, soms mooi, soms leerzaam. Ik ben er gelukkig mee. Zonder tegenslag geen groei. Scherven brengen geluk.“

Cora Postema: “Mantelzorgers worden moe van onbegrip vanuit overheden en instanties. Wij willen laten zien waar we energie van krijgen en blij van worden!”

Marjo Brouns: “Mantelzorgers zijn krachtige mensen, de samenleving kan veel van hen leren. Dat willen we laten zien.”
Wat zijn De Mantelzorg Awards?

Met De Mantelzorg Awards wil Stichting Waardevolle Mantelzorg, samen met partijen met een warm hart voor mantelzorg, een podium creëren waarop verhalen worden verteld die mensen inspireren om de boel in beweging te krijgen. Dit resulteert in een complete positiviteitscampagne; en een podium voor inspirerende verhalen.
Nomineer nu iemand voor de Mantelzorg Awards '16:
Ga naar de campagnewebsite

 

2018

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief van het Platform Mantelzorg Limburg

 

AANMELDEN