• slider-696x329.jpg
  • slider-markt.jpg
  • slider-wandelen-690x329.jpg

PML DVDM 2016 k

Platform Mantelzorg Limburg biedt 'Mantelzorgboom' aan

De gemeente Horst aan de Maas is door het Platform Mantelzorg Limburg (PML) uitgeroepen tot 'Meest mantelzorgvriendelijke gemeente van Limburg in 2016'. Dat maakte de voorzitter van het Platform Mantelzorg Limburg, Nic Hamers vanavond bekend in het gemeentehuis van Roermond, de gemeente die vorig jaar de eretitel en mantelzorgboom ontving.

Dit jaar hebben 11 gemeenten de QuickScan ingevuld. In het juryrapport vindt u meer informatie over deze gemeenten en de overwegingen van de jury. Het juryrapport is ook opvraagbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

De gemeente Horst aan de Maas is er – naar oordeel van het PML – het beste in geslaagd om aandacht voor mantelzorg en mantelzorgers in te bedden in het gemeentelijk Wmo-beleid. Om die reden ontvangt zij de eretitel 'Meest mantelzorgvriendelijke gemeente van Limburg in 2016'.

uitrijking oorkonde

Wat de aanpak van de Gemeente Horst aan de Maas bijzonder maakt is dat zij probeert aan te sluiten bij wat mensen zelf al doen en laat het initiatief bij die mensen. De gemeente informeert naar wat nodig is en wat de gemeente of het steunpunt mantelzorg kan betekenen. Maatwerk is het vertrekpunt. De gemeenschapszin is zeer groot in de diverse kernen van Horst aan de Maas. De ambtenaar laat zich tijdens allerhande activiteiten, bij diverse gelegenheden en in diverse voorzieningen regelmatig zien, om te horen wat er speelt en leeft. Hij gebruikt de verhalen en signalen om goed beleid te kunnen maken. Beleid, dat aansluit bij wat mensen helpt. De gemeente is niet bang om buiten kaders te denken en denkt mee met mantelzorgers. Bijvoorbeeld, over waarom bepaalde vragen gesteld worden. Door het gesprek aan te gaan wordt vaak helder wat diegene écht nodig heeft om tot een passende oplossing te komen. De Gemeente Horst aan de Maas vult de quickscan elk jaar in. Hieruit blijkt dat er continu aandacht is voor mantelzorg(beleid), maar ook dat er steeds weer nieuwe initiatieven ontstaan, voor en door mantelzorgers.

Mantelzorgboom
Met de eretitel 'Meest mantelzorgvriendelijke gemeente' ontvangt de Gemeente Horst aan de Maas tevens de 'Mantelzorgboom'. Die wordt op 10 november in de gemeente geplant. De 'Mantelzorgboom' is een lindeboom. Deze staat bekend als een zachte, lieve en moederlijke boom. Een boom met een lichtgroen, hartvormig blad. De linde is een wijze boom. Hij kan meer dan 1.000 jaar oud worden en in z'n ziel slaat hij alles op wat om hem heen gebeurt. Van de lindeboom wordt gezegd dat hij advies, rust en troost kan geven aan mensen die daar open voor staan. Om deze redenen is de lindeboom hét symbool voor goed mantelzorgbeleid.

Dag van de Mantelzorg
Het Platform Mantelzorg Limburg heeft de eretitel 'Meest mantelzorgvriendelijke gemeente' in 2012 ingesteld in het kader van de jaarlijkse viering van de Dag van de Mantelzorg. Een dag, waarop mantelzorgers op allerlei manieren in het zonnetje worden gezet. Het PML hoopt dat dit initiatief andere gemeenten zal stimuleren om goed mantelzorgbeleid te ontwikkelen en uit te voeren.


2018

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief van het Platform Mantelzorg Limburg

 

AANMELDEN