• slider-696x329.jpg
  • slider-markt.jpg
  • slider-wandelen-690x329.jpg

LogoPML

Platform Mantelzorg Limburg biedt 'Mantelzorgboom' aan


De gemeente Brunssum is door het Platform Mantelzorg Limburg (PML) uitgeroepen tot 'Meest mantelzorgvriendelijke gemeente van Limburg in 2017'. Dat maakte de voorzitter van het Platform Mantelzorg Limburg, Nic Hamers dinsdag 24 oktober bekend in het gemeentehuis van Horst aan de Maas, die vorig jaar de eretitel en mantelzorgboom hebben ontvangen.

Dit jaar hebben 16 gemeenten de QuickScan ingevuld. In het juryrapport kunt u meer informatie vinden over deze gemeenten. Het juryrapport is verkrijgbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De gemeente Brunssum is er – naar oordeel van het PML – het beste in geslaagd om aandacht voor mantelzorg en mantelzorgers in te bedden in het gemeentelijk Wmo-beleid. Zij ontvangt om die reden de eretitel 'Meest mantelzorgvriendelijke gemeente van Limburg in 2017'.

De gemeente Brunssum zet in op eigen kracht van kwetsbare burgers. Naar omstandigheden krijgt iedereen mogelijkheden en kansen voor persoonlijke ontwikkeling.
Het ondersteunen en waarderen van mantelzorgers staat hoog in het vaandel voor alle mantelzorgers, jong en oud.
Informele zorg is voor de gemeente Brunssum een belangrijke pijler binnen de ‘nieuwe Wmo’. Het vastgestelde beleid, alsook het uitvoeringsprogramma dat daaruit voortvloeit, zijn zorgvuldig tot stand gekomen, in overleg met verschillende maatschappelijke partners. De gemeente Brunssum zoekt de samenwerking met deze partners nadrukkelijk.
Er wordt duidelijk gecommuniceerd naar mantelzorgers, door o.a. de brochure “Mantelzorg in Brunssum” waarin de vier v’s van Mezzo zijn verwerkt: vinden-verlichten-versterken-verbinden!
De vier v’s vormen een goede basis om mantelzorgondersteuning en het mantelzorgbeleid vorm te geven. In Brunssum is er oog voor eenieder, een zorgzame samenleving waarbij ook mantelzorgers meetellen en meedoen.

Speerpunten in de uitvoering van hun beleid zijn:
- de bewustwording van mantelzorgers over hun eigen rol versterken door middel van voorlichting
- het op een laagdrempelige wijze bereiken van mantelzorgers
- mantelzorgers informeren over mantelzorg-voorzieningen en het gebruik ervan stimuleren
- samenwerking zoeken met maatschappelijke partners om voorlichting aan en ondersteuning van mantelzorgers fijnmaziger en professioneler te organiseren.

Opmerkelijk zijn ook de preventieve huisbezoeken. Maar wat maakt dat de gemeente Brunssum de mantelzorgboom 2017 verdient is dat zij als gemeente hun verantwoordelijkheid nemen en fungeren als regisseur en verbinder. Ze faciliteren een ieder die kan helpen om mantelzorgers te ondersteunen, (samenwerkings-)partners, organisaties en/ bewoners.
Door het ondersteunen van mantelzorgers, door ze te helpen met een waaier aan voorzieningen, versterken ze de informele zorg en kunnen de kwetsbare inwoners in de gemeente Brunssum langer zelfstandig thuis blijven wonen.

Mantelzorgboom
Met de eretitel 'Meest mantelzorgvriendelijke gemeente' ontvangt de Gemeente Brunssum tevens een 'Mantelzorgboom'. Deze wordt in de week van 10 november in de gemeente Brunssum geplant.
De 'Mantelzorgboom' is een lindeboom. Deze staat bekend als een zachte, lieve en moederlijke boom. Een boom met een lichtgroen, hartvormig blad. De linde is een wijze boom. Hij kan meer dan 1.000 jaar oud worden en in z'n ziel slaat hij alles op wat om hem heen gebeurt. Van de lindeboom wordt gezegd dat hij advies, rust en troost kan geven aan mensen die daar open voor staan. Om deze redenen is de lindeboom hét symbool voor goed mantelzorgbeleid.

Dag van de Mantelzorg
Het Platform Mantelzorg Limburg heeft de eretitel 'Meest mantelzorgvriendelijke gemeente' in 2012 ingesteld in het kader van de jaarlijkse viering van de Dag van de Mantelzorg. Een dag, waarop mantelzorgers op allerlei manieren in het zonnetje worden gezet. Het PML hoopt dat dit initiatief andere gemeenten zal stimuleren om goed mantelzorgbeleid te ontwikkelen en uit te voeren.

2018

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief van het Platform Mantelzorg Limburg

 

AANMELDEN