• slider-696x329.jpg
  • slider-markt.jpg
  • slider-wandelen-690x329.jpg

team Weert

 

De gemeente Weert is door het Platform Mantelzorg Limburg (PML) uitgeroepen tot 'Meest mantelzorgvriendelijke gemeente van Limburg in 2018'. Dat maakte de voorzitter van het Platform Mantelzorg Limburg, Jan Valkenborgh bekend in de Brikke Oave in Brunssum, die vorig jaar de eretitel en mantelzorgboom hebben ontvangen.

De gemeente Weert is er – naar oordeel van het PML – het beste in geslaagd om aandacht voor mantelzorg en mantelzorgers in te bedden in het gemeentelijk beleid. Zij ontvangt om die reden de eretitel 'Meest mantelzorgvriendelijke gemeente van Limburg in 2018'.

De gemeente werkt al sinds 2015 aan een mantelzorgvriendelijke gemeente waaruit een actieplan ‘Mantelzorgvriendelijk Weert 2016-2017’ is ontstaan en het steunpunt mantelzorg is opgericht. Na evaluatie en op basis van de ervaringen van mantelzorgers is er een nieuw plan ‘mantelzorgvriendelijk Weert 2018-2022’ opgesteld, waarin het accent ligt op wat de mantelzorger nodig heeft.

De ambitie is om de samenwerking van het steunpunt mantelzorg met de zorgaanbieders vast te leggen in een mantelzorgakkoord, waarbij de werkwijze is om duurzaam in te zetten op de zelfredzaamheid van de mantelzorger en daarbij aansluiten op wat nodig is.

Binnen de gemeente Weert zijn verschillende initiatieven gericht op de samenwerking formele en informele zorg. Denk daarbij aan Land van Horne een grote zorgaanbieder in Weert, die een eigen mantelzorgbeleid heeft waarbij kinderen en familie van ouderen betrokken worden. Daarnaast is er een samenwerking van het steunpunt mantelzorg met St. Jans Gasthuis (lokaal ziekenhuis), waarbij informatiebijeenkomsten voor mantelzorgers worden georganiseerd. Daarnaast werft het St. Jans Gasthuis een maatje voor een patiënt die in het ziekenhuis ligt en alleen woont, die betrokken blijft tot het eigen netwerk ingezet kan worden. Het steunpunt mantelzorg begeleid deze maatjes.

Een ander voorbeeld is dat er een structureel overleg is tussen het steunpunt mantelzorg en de praktijkondersteuners van de huisartsen, casemanagers dementie, Wmo team en team vraagwijzer met als thema de brede inzet van het informele netwerk rondom de mantelzorger.

De gemeente heeft een inventarisatie gemaakt van de respijtvoorzieningen en hier een factsheet van gemaakt, welke verspreid wordt op de vindplaatsen van mantelzorgers. De gemeente Weert heeft de erkenning mantelzorgvriendelijke werkgever. Het steunpunt mantelzorg informeert werkgevers over ondersteuningsmogelijkheden en stimuleert hen tot mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid. Om het gesprek tussen werkgever en werknemer te stimuleren is er een placemat ontwikkeld met een ‘Werk- en Mantelzorgmenu’. In 2018 is het thema ‘Werk en Mantelzorg’ met zo’n 25 werkgevers besproken.

 Kijkend naar jonge mantelzorgers heeft de gemeente een gastles voor de basisschool ontwikkeld. Daarnaast heeft de gemeente onderzoek laten doen naar de behoefte van jongeren, dat heeft geresulteerd in een signalenkaart, welke onder de aandacht is gebracht bij scholen, verenigingen die met jongeren werken, zoals sportverenigingen, schutterij en scouting.

De concrete producten die zij ontwikkeld hebben maakt dat ze dit jaar de titel, meest mantelzorgvriendelijke gemeente van Limburg 2018 verdienen. Ze zijn niet alleen zelf bezig met ontwikkelen en bedenken hoe mantelzorgers te ondersteunen, ze proberen hun kennis en expertise ook door te geven aan anderen, door handvatten te bieden om ermee aan de slag te gaan.

Wethouder Paul Sterk was aanwezig. Hij is trots op deze eretitel en zei: “Iedereen wordt ouder en kwetsbaarder en zal op enig moment een vorm van zorg nodig hebben, waaronder mantelzorg.”
Op dit moment is de wethouder zelf mantelzorger en hij deed dan ook de pet van wethouder af en deelde zijn eigen verhaal als mantelzorger. Hij liet weten dat hij de eretitel opdraagt aan het sterretje daarboven, die hem liet weten dat hij in de functie van wethouder mede zorg kan dragen voor kwaliteit van leven van onder andere mantelzorgers. Een mooie persoonlijke noot voor de bijeenkomst.
Mantelzorgboom
Met de eretitel 'Meest mantelzorgvriendelijke gemeente' ontvangt de Gemeente Weert tevens een 'Mantelzorgboom'. Deze wordt op 10 november in de gemeente Weert geplant.

Na een interview met mantelzorgers, was er een panelgesprek met 4 wethouders. Deze wethouders hebben in het verleden een mantelzorgboom ontvangen. Het waren de wethouders van de gemeente Nederweert (2012), de gemeente Roermond (2015), de gemeente Horst aan de Maas (2016) en de gemeente Brunssum (2017). Ze hebben vol enthousiasme hun ervaringen gedeeld en inspireerden het publiek.

4 wethoudersv.l.n.r wethouder C.van Rijck (gemeente Brunssum), wethouder H. Cuypers (gemeente Nederweert),
wethouder Birgit op de Laak (gemeente Horst aan de Maas), wethouder Marianne Smitsmans
(gemeente Roermond) en Marjo Knibbeler- Roos (Platform Mantelzorg Limburg)

De 5 gemeenten die dit jaar in aanmerking kwamen voor de mantelzorgboom waren:
de Gemeente Beek, gemeente Sittard-Geleen, Gemeente Stein, Gemeente Venray en Gemeente
Weert. Het was voor PML dit jaar de eerste keer dat er 5 genomineerden waren, dat wil zeggen dat mantelzorg meer dan voorheen aandacht krijgt. Dat laat ook zien, dat deze stimuleringsprijs van PML nodig is en blijft.

Dit jaar hebben 15 gemeenten de QuickScan ingevuld en heeft 1 gemeente aangegeven dat ze dit jaar niet in de gelegenheid waren om hem in te vullen.
In het juryrapport kunt u meer informatie vinden over deze gemeenten.
Het juryrapport is verkrijgbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

2018

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief van het Platform Mantelzorg Limburg

 

AANMELDEN