• slider-696x329.jpg
  • slider-markt.jpg
  • slider-wandelen-690x329.jpg

PML DVDM 2018 k

Afgelopen zaterdag, 10 november, was de Dag van de Mantelzorg.
De 'Mantelzorgboom' is aan de Willhelminasingel geplant in Weert. De boom verwijst naar de eretitel 'Meest mantelzorgvriendelijke gemeente van Limburg in 2018', die het Platform Mantelzorg Limburg heeft toegekend aan de Gemeente Weert.
Het planten van de Mantelzorgboom gebeurde in aanwezigheid van wethouder Paul Sterk, beleidsambtenaar Marjo Janssen, medewerkers van steunpunt mantelzorg Punt Welzijn en natuurlijk ook mantelzorgers.

De 'Mantelzorgboom' is een lindeboom. Deze staat bekend als een zachte, lieve en moederlijke boom. Een boom met een lichtgroen, hartvormig blad. De linde is een wijze boom. Hij kan meer dan 1.000 jaar oud worden en in z'n ziel slaat hij alles op wat om hem heen gebeurt. Van de lindeboom wordt gezegd dat hij advies, rust en troost kan geven aan mensen die daar open voor staan. Om deze redenen is de lindeboom hét symbool voor goed mantelzorgbeleid.

De gemeente Weert is winnaar omdat zij een goede basisbeleid hebben en aandacht hebben op alle gevraagde domeinen voor mantelzorgers, vervangende zorg/ respijtzorg, werk en mantelzorg en jonge mantelzorgers.
Er is een factsheet gemaakt over respijtzorg.
Er is een placemat ontwikkeld met een ‘Werk- en Mantelzorgmenu’ en er is met ongeveer 25 werkgevers over gesproken dit jaar.
Er zijn gastlessen op alle basisscholen in de gemeente Weert bij de groepen 7/8.
En er is onderzoek gedaan naar wat jonge mantelzorgers tussen de 16-18 jaar nodig hebben en daaruit volgde een signalenkaart. Deze signalenkaart wordt met docenten besproken zodat signalen herkend en opgepakt kunnen worden.

De concrete producten die zij ontwikkeld hebben maakt dat ze dit jaar de titel, meest mantelzorgvriendelijke gemeente van Limburg 2018 verdienen. Ze zijn niet alleen zelf bezig met ontwikkelen en bedenken hoe mantelzorgers te ondersteunen, ze proberen hun kennis en expertise ook door te geven door anderen handvatten te bieden om bewust te worden en ermee aan de slag te gaan.

Voor en na het planten van de mantelzorgboom was er een samenkomst in het Bibliocenter in Weert.
Daar kon men samen ervaringen delen en verhalen vertellen en werden mensen de hele dag getrakteerd op een gebakje bij de koffie of thee.

collage Weert Stefanie

2018

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief van het Platform Mantelzorg Limburg

 

AANMELDEN