• slider-696x329.jpg
  • slider-markt.jpg
  • slider-wandelen-690x329.jpg

Allochtone Mantelzorgers in Limburg

Platform Mantelzorg Limburg, Platform Allochtone Zorgvragers en Stichting Meer Kleur en Kwaliteit hebben hun krachten gebundeld en zijn gestart met het project: allochtone mantelzorgers.
Het is een eerste stap om allochtone mantelzorgers, vooral de mantelzorgers met een Islamtische / Arabische of andere niet- Westerse achtergrond, in Limburg te bereiken en in kaart te brengen.
Om dit te bewerkstelligen is het noodzakelijk dat er in verschillende gemeenten door heel Limburg een netwerk wordt opgezet bestaande uit:
- buurt-opbouwwerkers/ sleutelfiguren (Stichtingen)
- mantelzorgconsulenten (Steunpunt Mantelzorg )
- ambassadeurs allochtone zorgvragers (PAZ)
- belangenbehartigers van (ex-)mantelzorgers (PML)

Aanleiding
Er zijn veel mensen die intensief zorgen voor een familielid of vriend die ziek of hulpbehoevend is, een handicap heeft of te kampen heeft met een verslaving. Meestal wordt deze zorg als vanzelfsprekend gegeven en wordt er verder niet over gesproken. Dat wil echter niet zeggen dat het geven deze vorm van zorg, die ook wel mantelzorg wordt genoemd, altijd vanzelf gaat.
Het geven van mantelzorg legt vaak een enorm beslag op iemands persoonlijk leven. Onderzoek wijst uit dat in Nederland tussen de 150.000 en 200.000 mantelzorgers zich zwaar belast of zelfs overbelast voelen. Dit zijn de mantelzorgers die 24 uur per dag zorg geven.

Aandacht voor allochtone mantelzorgers
Uit onderzoek komt naar voren dat allochtone mantelzorgers:
- vanwege de culturele omgeving waarin zij zijn opgegroeid
- de onbekendheid met allerlei vormen van professionele zorg en ondersteuning
- de invloeden van de migratie
- leven gemiddeld in een sociaal isolement
meer dan gemiddeld te maken hebben met overbelasting.
Hoewel er diverse plaatselijke onderzoeken naar de positie van allochtone mantelzorgers zijn gedaan is er nog veel onbekend wat betreft hun leefsituatie, ondersteuningsbehoefte, zorgbehoefte en zorgvragen. Ook is er weinig inzicht in hun ambities en dromen.
Met dit project willen wij de positie van allochtone mantelzorgers in Limburg versterken; hun leefsituatie, ondersteuningsbehoefte, zorgbehoefte en zorgvragen in kaart brengen.

Bijeenkomsten
In de maanden mei en juni staan er diverse bijeenkomsten op onze agenda. Via onze website zullen wij u informeren over de exacte tijdstippen en locaties.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie neemt u dan contact op met: Stefanie Hehalatu
mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar 046-4208032

 

2018

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief van het Platform Mantelzorg Limburg

 

AANMELDEN