• slider-696x329.jpg
  • slider-markt.jpg
  • slider-wandelen-690x329.jpg

169 x logo SCPa

Nederland staat aan de vooravond van de grootste herziening van de verzorgingsstaat ooit. Dit besef klinkt nog onvoldoende in het politieke en publieke debat door.
Dat stelt directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau, prof. dr. Kim Putters in het rapport ‘Rijk geschakeerd: risico’s op weg naar de participatiesamenleving’
Een essay over de transitie van verzorgingsstaat naar participatiesamenleving.

Een van de risico’s zegt hij, is dat er in de samenleving ‘teveel en te hoge verwachtingen zijn op het terrein van arbeid, (mantel)zorg en vrijwillige inzet van mensen’.
De beschikbaarheid van mantelzorg wordt te positief ingeschat: ‘Niet ieder familielid of iedere buur is in staat om bovenop het werk ook nog te mantelzorgen. Dit komt daardoor vooralsnog op steeds dezelfde schouders neer.’

Voor Mezzo zijn deze uitspraken zeer herkenbaar. Mensen willen heel graag voor hun eigen naasten zorgen. En ze doen dit ook op grote schaal. Maar aan elke wil is een grens. Soms door de verantwoordelijkheid van kostwinner in het gezin. Of door een studie. Of door tijdelijk verminderde emotionele belastbaarheid.
Daarom is het, vindt Mezzo, belangrijk dat mensen op hun eigen wijze kunnen zorgen. Wie kan zorgen op een manier die goed bij het eigen leven past, zal langer, beter en gezonder voor de ander kunnen zorgen.

Het essay is te downloaden op:

Rijk geschakeerd: risico's op weg naar de participatiesamenleving

 

2018

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief van het Platform Mantelzorg Limburg

 

AANMELDEN