• slider-696x329.jpg
  • slider-markt.jpg
  • slider-wandelen-690x329.jpg

 169x logo Venlo

Platform Mantelzorg Limburg biedt 'Mantelzorgboom' aan

De Gemeente Venlo is donderdagmiddag 16 oktober door het Platform Mantelzorg Limburg uitgeroepen tot 'Meest mantelzorgvriendelijke gemeente van Limburg in 2014'.
Dat maakte Gedeputeerde Peter van Dijk bekend tijdens een minisymposium in 'Dorpscentrum Kerkeböske' in Helden. De Gemeenten Horst aan de Maas en Nederweert kwamen als op één na beste uit de bus.

Venlo-1                                                                              © Hayke Hendrix, Horst aan de Maas

Aan het minisymposium namen Wmo-wethouders, beleidsambtenaren, mantelzorgers en mantelzorgcoördinatoren van de 3 genomineerde gemeenten deel. Een spontaan applaus barstte los toen Peter van Dijk even voor vijf uur de uitslag bekend maakte. De Gemeente Venlo is er – naar oordeel van het PML – het beste in geslaagd om aandacht voor mantelzorg en mantelzorgers in te bedden in het gemeentelijk Wmo-beleid.

Voor de bekendmaking van de uitslag sprak Gedeputeerde Van Dijk respect en waardering uit voor álle mantelzorgers. "Mantelzorg is een weerspiegeling van de samenleving", aldus de Gedeputeerde. "Vanuit die gedachte en dat gevoel ondersteunt de Provincie Limburg mantelzorginitiatieven en projecten van gemeenten, van instellingen, van burgers én het PML, de trekker van dit initiatief."
Wat de aanpak van de Gemeente Venlo bijzonder maakt is de ambitie, die zij uitstraalt. In Venlo zet men er nadrukkelijk gezamenlijk de schouders onder. De focus ligt op het vergroten van de draagkracht van de mantelzorgers. Vertrekpunt is het zelforganiserend vermogen van de burgers in wijken en buurten. Dat helpt als je zorg en ondersteuning zo dicht mogelijk bij de mensen wilt organiseren.
Venlo-3 -300

Wat opvalt in de aanpak van de Gemeente Horst aan de Maas is, dat hier op een positieve manier gebruik gemaakt wordt van de eigen kracht van de zestien gemeentekernen. Uitgangspunt is, als de maatschappij gezond is dan neemt de formele hulpvraag af. Horst aan de Maas draagt 'samen' hoog in het vaandel; het omarmt burgerinitiatieven en heeft oog en oor voor de noden van mantelzorgers.
Venl-4 -300 De genomineerden werden eerst nog aan de tand gevoeld    

                                                                                                  
De Gemeente Nederweert heeft al eerder bewezen geen eendagsvlieg te zijn. Nederweert heeft mantelzorg goed op de kaart staan, bouwt bestaand beleid steeds verder uit en speelt in op actuele ontwikkelingen zoals, bijvoorbeeld, duurzaam en levensloopbestendig wonen. Bijzonder is de specifieke aandacht voor mannelijke mantelzorgers. De gemeente van 16.700 inwoners zoekt uitdrukkelijk samenwerking met de Gemeenten Leudal en Weert. Dat heeft ertoe geleid dat er gezamenlijk wordt opgetrokken in het sociaal domein.
Venlo-2                                                                             Nic Hamers, voorzitter PML, in actie bij de ondervraging

Met de eretitel 'Meest mantelzorgvriendelijke gemeente' ontvangt de Gemeente Venlo tevens een 'Mantelzorgboom'. Die wordt op 10 november in Venlo geplant. De 'Mantelzorgboom' is een lindeboom. Deze staat bekend als een zachte, lieve en moederlijke boom. Een boom met een lichtgroen, hartvormig blad. De linde is een wijze boom. Hij kan meer dan 1.000 jaar oud worden en in z'n ziel slaat hij alles op wat om hem heen gebeurt. Van de lindeboom wordt gezegd dat hij advies, rust en troost kan geven aan mensen die daar open voor staan. Om deze redenen is de lindeboom hét symbool voor goed mantelzorgbeleid.

Nic Hamers, voorzitter van het PML: "Mantelzorg is zo oud als de mensheid. Het is zorg uit het hart en het is de kracht van informele zorg. In de zorg is mantelzorg de meest constante factor."

                                                 169 x logoboom 2014

Het © copyright van de foto's berust bij Hayke Hendrix, communicatiemedewerker gemeente Horst aan de Maas

 

2018

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief van het Platform Mantelzorg Limburg

 

AANMELDEN